torsdag den 27. november 2008

et sanset berlin


jojo, jamen jeg er her endnu egentlig - i hvert fald sidst jeg tjekkede.

siden sidst har jeg oplevet berlin. jeg siger oplevet, fordi jeg har set byen adskillelige gange, men aldrig rigtig udforsket kvarterer, set på huse, gader og byliv, menneskers bevægelser gennem specifikke områder eller sanset detajler. mine ture til byen har altid været i enten konference eller skole øjemed og således fordret en kulturmæssig tilgang til besøget med utallige besøg på
...
Chek Point Charlie, East Side Gallery, Fernsehturm, Den nye og gamle Rigsdagsbygning, Det Jødiske Museum, Museums Insel, Bauhaus Arkivet, obligatorisk tur gennem Tiergarten, Neue und Alte National Gallerie, diverse holocaust mindemonumenter, Brandenburger Tor, Alexander Platz med dets karakteristiske ur, Sony Center, KaDeWe, Kudam og Gedachtnis Kirche, Olympia Stadion, Alte Rathaus, Das Rote Rathaus, Spree
...
jo, jeg tror egentlig godt, man kan sige, jeg har set berlin, formelt set. jeg holder virkelig af byen. måske fordi det er som at komme tilbage til en gammel ven, der dog hele tiden forandrer sig?

sikkert er det i hvert fald, at jeg nu har tilføjet Prinzlauerbergs Kastanienallee samt Oberberger Str. (U2 Pankow) til min liste over uundværligheder i byen - ligesom jeg nødigt vil undvære et gensyn med området omkring Harkescher Markt (S75 Spandau).



har du endnu ikke været der, er det en stor fejl! foranderlighed, historie, kulturbombardement, venlighed og rummelighed er bare nogle få af de kvaliteter byen har.

kom afsted - og skriv endelig, hvis I mangler gode adr., billige hoteller, skønne caféer, vidunderligt secondhand, fantastiske boghandler..

jeg tager afsted igen meget meget snart

lørdag den 15. november 2008

berlin



NAT I BERLIN
Tom Kristensen 1921

hesteklapren! hesteklapren!
hestesko og hestehov!
denne by er fuld af heste.
jeg skal sove. hvem der sov!

(…)

endeløse tog af drosker,
varskoraab og kvindehvin!
denne by er fuld af kvinder.
hvem kan sove i berlin?

kvindetrippen, hestetrampen,
hestevrinsken, kvindehvin.
kvindelige, raa kentaurer
hærger hver en nat berlin.

hør, de braser mod hotellet
og forcérer dets entré.
langs terrazzogulvet klinger
flugten af en skræmt portier.

(…)

kvindelæber, hestemuler,
aaben mund og krænget grin.
denne by er fuld af syner.
hvem kan sove i berlin?

jeg kan i hvert fald ikke, når jeg fra mandag - fredag bruger min tid i byen. det er en helt fantastisk by med en utrolig intenst historisk fornemmelse og en ukuelig foranderlighed.

søndag den 9. november 2008

københavn



københavn

for mig et sted jeg kender i punkter. eller måske rettere detaljer. det kan være en enkelt gade, en café eller butik, men det store billede, hvor man ved i hvilken retning en bestemt bygning eller gade er, har manglet. i hvert fald indtil for nylig.

specielt fredag, da jeg med arkitektskolen var gennem byen, for at se og tegne alle de gamle, historiske steder tænkte jeg, at her føler jeg mig efterhånden godt hjemme.

nu ved jeg, hvor jeg er - cirka. jeg genkender pulsen, stemningen, atmosfæren. det udefinerbare et-eller-andet, der gør, at man trives, holder af og ikke mindst slapper af.

jeg tænker, at der kunne jeg faktisk godt tænke mig at leve

så kom jeg hjem i dag og tænker "her kan jeg også godt leve"

dilemma

:-)

tirsdag den 4. november 2008

hvad er frihed?


hvad er frihed frihed til?
til at gøre, hvad man vil,
blot man nøje passer på,
kun at gøre, hvad man må.