tirsdag den 29. april 2008

.. tidens støvsuger ..



Internettets edderkoppespind snævrer sig sammen om mig, trådene tryllebinder mig til skærmen, jeg er dedikeret, jeg mangler søvn og tid.. Jeg har med andre ord fået en blog, en facebook-profil med indtil videre knap 60 "venner" - fundet på lidt under en uge - ja, og så skal jeg jo stadig tjekke mine mails. Jeg har altid haft noget imod blogs og måske især msn- og facebook-lign. sider, fordi jeg dels synes, det er en kunstig form for fællesskab, for dem der ikke kan styre forbruget og som i forvejen har svært ved social-kontakt og dels fordi indholdet ofte bliver navlebeskuende og i virkeligheden yderst uinteressant for alle andre..

Ydermere er det tidsforbrugere af allerstørste karat. Der går meget hurtigt meget lang tid med at opdatere profiler og chatte med andre om absolut intet.. Nu da jeg sidder i saksen - med både msn, facebook og denne blog trods alle mine fordomme - må jeg konstatere, at jeg måske godt kan se nogle fordele ved at være med lige som resten af Danmarks befolkning, idet jeg bl.a. har fået kontakt med gamle skolevenner, men jeg har ikke i det væsentlige ændret min holding til fænomenet generelt..

Det er da dejligt at holde kontakt med perifære "venner" jo jo, men jeg kunne bruge min tid på mere udfordrende ting!

ER DER NOGEN, DER VIL VÆRE VENNER?!

- i øvrigt er jeg stadig fan af "holdnings"-blog - fantastisk at have et altid lyttende talerør :-)

søndag den 27. april 2008

AD DEN VELSIGNEDE VEJ - part one




For noget tid siden sagde et meget klogt menneske noget til mig, som jeg siden har tænkt meget over, og som der - er jeg sikker på - ligger en meget stor visdom i.

Snakken faldt på bønner; hvordan folk beder forskelligt, og hvad man egentlig beder om. Om man kan "kræve" noget af Gud og om man skal/må/kan blive ved med at bede Jesus om de samme ting, når man tror på, at Han kan og vil gribe ind i ens liv, ændre forhold og bære os gennem livets udfordringer?




Her kom en perle af en visdom og en lektie at huske på for alle, som ønsker at blive beriget med et stadig mere meningsfuldt liv. Vedkommende sagde nemlig, at man i stedet for at bede Gud om hjælp og velsignelse over det, man laver og er en del af, kunne bede om at få lov til at være med i det, som Gud velsigner og samtidig sig tak fordi man ved, at Jesus allerede har hørt ens råb om hjælp, fordi Han kender os bedre end vi kan forestille os..

Er det ikke fantastisk, hvor betydningsfuld den lille ændring er?! Der ligger for mig i det en utrolig overgivelse og udvisning af vilje til at følge Jesus i den retning som Han har bestemt for mig eller dig.. Der er desuden en ufattelig opmuntring og overbevisning til livet - at gøre sit bedste for at leve sit liv meningsfuldt og tjenstvilligt i evig kærlighed til andre mennesker på trods af fordomme og samfundsnormer..





Den positive indstilling til alt man bliver budt på i livet, er jeg sikker på, man kan lære af, hvad enten man så tror på Jesus som Guds søn eller ej..

Det har været en åbenbaring for mig, at blive endnu mere bevidst om, hvilken vej jeg skal gå alene ud fra en ændring i mit ordvalg og således den bøn, jeg beder eller den måde, jeg taler med andre på. - En ændring fra en bøn, der når alt kommer til alt udspringer fra et ønske om hjælp og velsignelse af det, som man i forvejen laver, det som er - og ikke det, der ligger foran! - og som man egentlig selv synes, man er ret tjekket til, til en bøn om at tjene i det fremtidige, det som skal komme.. Fantastisk!

Jeg er helt grundfæstet i troen på, at den vej, der ligger foran mig - og dig - er fuld af store og vidunderlige velsignelser.. Jeg føler mig privilligeret over at få lov til at være tjener i det, der er under Guds velsignelse og også være modtager af andres velsignede projekter..

Mere om de konkrete velsignede ting, jeg får lov at være en del af for tiden i part two :-)

onsdag den 23. april 2008

ALT BLIVER OPLYST og LIDT OM AFSAVN


Jeg er ved slutningen på en bog i øjeblikket - meget underholdende, frustrerende, kryptisk og mærkværdig bog med et fabulerende fantastisk sprog.. Titlen er Alt bliver oplyst af Jonathan Safran Foer. En amerikansk forfatter, der virkelig evner at skrive, om livets største ting ved at benytte sig af de mest normale scener, man kan forestille sig. Det er super inspirerende og tankevækkende læsning.

Specielt den senest udkomne, 2. bog Ekstremt høj og utrolig tæt på er vidunderlig. Den kan ikke forklares, men skal bare læses..


Og så har der jo lige været DM i Odense. Det var fantastisk at se alle I dejlige mennesker igen, men hvor er det dog ulideligt nu, hvor man bare savner Jer. Tag det som en kompliment og tjek billederne fra weekenden ud på

http://picasaweb.google.dk/Tinegjesso

fredag den 18. april 2008

UHULENS LEGENDE

Fortællingen om Uhulens tilblivelse er i virkeligheden en historie om teenage-fjolleri.
Engang - for efterhånden mange år siden - gik en flok piger i 9. klasse på en midtbyskole. Da hverdagen på stenbroen kun bragte en absolut minimum af natur med sig i form af små totter af det mest genstridige ukrut, der af uransagelige årsager altid finder sin vej op gennem asfalten, så de sig nødsagede til at tage sagen i egne hænder i en af de korte pauser fra undervisningens slid.
I en herlig cocktail af Friends-titelmelodien, (dengang) nyeste hits fra Saybia, Tim Christensen (som af nogle på daværende tidspunkt blev forgudet..) og Swan Lee smukt strålet af pubertets-skabninger fandt også talens brug sin berettigelse, og samtalen faldt meget naturligt på dyr - i omgivelser med gammelt madpapir m. inhold, prutter og lipgloss med deraffølgende mistænkelig stank - måske igen som følge af livet med en stor mangel på samme.
I hvert fald blev det pludselig meget interessant og vigtigt at finde ud af hvilket dyr hver enkelt lignede mest. Jeg trak uglens lod. En ugle siger som bekendt "uuuuhhhh", og uglen lyder med lydsprog [ulen]. 1+1 = 2, og "uh" + [ulen] = uhulen.
Se sådan gik det til, at Uhulen ved hjælp af addition kom til verden. Jeg skulle hilse at sige, at den er et meget klogt dyr, og måske derfor er vores følgeskab så godt ;-)
God Storebededags-ferie!




tirsdag den 15. april 2008

JA, MAN UNDRES

"Skal vi ikke lave en legeaftale i dag?"
"Det kan jeg desværre ikke"
"Hvorfor?"

"Fordi jeg har en café-aftale med min mor og søster"

"Øv.."


Sådan lød dagens pudsige samtale - mellem Ida og jeg. Ida går i den 2. klasse, jeg er SFO-voksen for. Hun er 8 måske 9 år; jeg er rundet de 20.. men er det i grunden ikke lige præcis et billede dels på en anerkendelse af mig som ny voksen i hendes univers, men i særdeleshed også en forskrift for os mere eller mindre gamle, forstokkede(?), fordomsfulde og gennemført kassetænkende "voksne", som opfører os nøjagtigt efter de forskrifter og normer, vi har fået udstukket fra barnsben - fra lærere, forældre etc.?

Jeg tænker, der ligger en særlig lærerig visdom gemt i dette møde mellem barn og voksen. Som det (må jeg nok alligevel modvilligt indrømme) forholdsvis gennemsnitlige menneske jeg er, trak jeg øjeblikkeligt på smilebåndet og tænkte: "Hvorfor spørger hun mig om det; jeg er jo voksen og på ingen måde i øjenhøjde med hende?!" Af den grund bør jeg sidde ekstra lyttende med i flokken af skoleelever med store altopfangende øjne og dumbo-ører, for situationen viser om noget, hvad det vil sige, at mødes uden fordomme og normer for, hvad er rigtigt eller rettere hvordan man ifølge opskriften nu skal handle med automatpiloten i allerhøjeste alarmberedskab.

Det er så indprintet i os, at når vi møder nye mennesker eller står i en uvant situation, så har vi partout et behov for at danne os et billede af - lad os bare sige - dette nye menneske. Vi gør det uden særlig grund, men endnu vigtigere uden særlige forudsætninger, og på få sekunder er personen sat i en eller anden form for kasse. "Han er høj, normal af bygning, ser nogenlunde tilforladelig ud, taler højlydt, har et voldsomt kropssprog - altså en dominerende type. Er desuden mørk i huden, men dog iført et sirligt og moderigtigt jakkesæt, samt den i nogle kredse obligatoriske atachémappe - så ham behøver man nok ikke være bange for.." Inden vi har set os om landede han i kassen med fint påklistret etikette : "Velintegreret karierre-mulat"

Og ingen, uanset hvor god man ellers føler sig, kan sige sig fri for at speed-analysere ethvert menneske man møder! Men hvilken reel værdi er der lige i den indgangsvinkel i mødet med det nye og fremmede? Var det ikke langt mere brugbart at stille analyse-apparatet på vågeblus og anskue mødet ud fra idéen om, hvad jeg har lyst til at få ud af det her uafhængigt af stereotype forestillinger - ligesom Ida uden tanke på, hvad man normalt ville gøre spørger, om jeg kan lege - alene ud fra en impulsiv idé og lyst?

Jeg tror, det er en af vores fornemmeste opgaver - specielt i den verden vi lever i i dag, hvor fordomme og grænser mellem mennesker trækkes skarpere og stadig mere demonstrativt op - ikke at lade os hensynke i ligegyldigt overforbrug af handlemæssig automatik. - Ikke at lade os påvirke af medier og autoriteters forskrifter for holdninger og handlinger. At vi forbliver som børn i disse henseender, der som udgangspunkt møder andre i tillid, opmærksomhed og allerhøjst i neutral undren. Alle må være bedst tjent med at gøre sig selv et bevidst valg og tillægge sig en individuel analyse af alt nyt.

En opfordring er hermed videregivet..

Ikke uden grund opfordrede Jesus os til at blive som børn - på alle mulige måder.

mandag den 14. april 2008



Champagne-proppen er sprunget og en ny blog har set dagens lys.

Nedenstående indlæg er et essay, jeg skrev for nogle år siden i store og dybe

tanker om livet og hvad "identitet" egentlig er.

Jeg håber, du har tiden til at læse et lidt længere blog-indlæg!

Kommentér endelig på emnet :-)

TANKER FRA EN SPEKULANT

Alle snakker om det for tiden og ja, jeg spekulerer vel egentlig også selv over det af og til, hvis jeg skal være helt ærlig. DR2s Debatten, Clement Direkte og i det hele taget såvel højtlærde, intellektuelle personligheder som det jævne folk diskuterer og stiller sig selv de samme spørgsmål. – Omkring identitet. Hvem er jeg?
Hvorfor egentlig? Jeg mener, på papiret danner en håndfuld bogstaver mit navn, og et nøje gennemtænkt system gør, at en computer, så snart jeg kommer til verden, sprøjter et antal cifre ud 251187 – xxxx. Det er så mig. Selv hvis jeg en dag skulle blive helt i tvivl, eller hvis jeg som en af hovedpersonerne i Solvej Balles Ifølge loven forsøgte at opfylde et projekt om at nå det absolutte nulpunkt; at være ingen, ville det alligevel aldrig lykkes helt. Jeg har jo et nummer.

Men det er ligesom ikke helt nok. Havendøren står åben og inviterer til, at lyden af idyllisk fuglekvidder og en begyndende behagelig forårsvarme kommer indenfor og hilser på, ligesom vores gode ven og nabo så ofte gør. Og akkurat som han ofte spørger, pirrer lyden og varmen mig med dette presserende spørgsmål: ”Nå, det er jo her til sommer, du bliver færdig.. Hvad har du så tænkt dig at lave?” – ”Tja, altså jeg skal i hvert fald ikke i gang med det samme. Jeg tror, jeg skal finde et arbejde, måske vil jeg på højskole eller ud at rejse.”
Hvad skal man svare? Efterhånden er min standartkommentar ved at være så udslidt og kummerlig som presenningen over vores havetrampolin, der efter en hårdt vinters hvæsende og piskende tortur virkelig er i en sølle tilstand. Det er ikke så ligetil. Ikke for mig i hvert fald.

Jeg har tænkt meget over det. Selvfølgelig specielt meget her på det sidste, hvor der snart kræves en eller anden form for svar af mig. I mit indre jeg runger det med en styrke på niveau med Jan Gintbergs stemme, når han råber ind i en megafon sammen med drengene fra Tæskeholdet.
Det er ikke så meget spørgsmålet om, hvad jeg skal være. – Det er der så mange andre, der skriver og tænker bedre tanker om end mig. Nej, det er mere det, at valget jeg træffer snart, når jeg har fundet ud af det, lige om lidt. Snart! Eller.. At valget får betydning for, hvem jeg er. Ja, det forestiller jeg mig da.

Hvis jeg nu vælger at blive præst, så vil en del af min identitet eller en side af mig måske (eller forhåbentlig) være alvorlig, tillidsvækkende og afbalanceret, men ikke nødvendigvis, faktisk langt fra, kedelig og tør. ”Hej, mit navn er Kathrine. Jeg er præst her i kirken..” Tjaa, jo, jeg tror faktisk, at jeg ville finde sådan nogle lune og favnende personlighedstræk frem. En del af min identitet ville være ”præst”, og måske i høj grad ved sådan et erhverv bliver det i sandhed en del af ens identitet. De færreste præster ville nok sige, at ”jeg er præst fra 9-17, men når jeg kommer hjem, er jeg overhovedet ikke præst. Så er jeg bare mig. Pligterne og de mennesker, som har brug for mig, må vente til i morgen”.
Helt omvendt ved andre erhverv. Min mor bruger f.eks ikke sine evner inden for erhvervsrådgivning til folk, der vil låne penge i huse, uden for arbejdstiden. Det sker da, men der er langt imellem. Og jeg tror heller ikke, at nogen vil sige ”Jeanette, man kan bare mærke på dig, at du er erhvervsrådgiver. Det gør virkelig noget ved dig!” Nej, vel?! Det ville ligesom være mere troværdigt i første tilfælde.

Okay, en del af ens identitet udgøres måske af ens arbejde, men ikke nødvendigvis. På sin vis handler mit valg heller ikke kun om arbejde. Jeg føler nok nærmere, at jeg står på kanten af timetervippen og er rædselsslagen for at tage det afgørende hop, bange for at miste kontrollen, ryge ud i nischen mellem to faste poler med en klar forvisning om, at uanset hvor meget jeg prøver, vil jeg umuligt kunne trodse tyngdeloven og midt i midt springet vende om, stige tilvejrs igen og lande stakåndet, men trygt på kanten af vippen og råbe til dem dernede, der står og lurer med en skummel mine: ”Ved I hvad, jeg venter nok lige lidt endnu, før jeg springer. Kan I have det. Hej hej..”. Den går ligesom ikke.
Og rigtig ondskabsfuldt er det, at de alle står ude periferien eller billedligt talt rundt om bassinet og venter på det endegyldige ”plop”, hvor jeg får kontakt med vandets overflade, og netop når at høre dem sige i en sand symfoni, inden jeg sluges ned i de næsten uendelige vandmasser: ”We have been there, have done that”. Ubarmhjertigt og uden enhver form for løfte om hjælp står de. De har i hvert fald ikke tænkt sig at hjælpe! Nej, de kan kun enstemmigt komme med et tilsvarende standardiseret modsvar til min lade fremtidprognose. ”Vi havde det på samme måde”.

Springet gælder nemlig ikke kun job. Hoppet drejer sig for mig også om et skel mellem selvstændighed og bundethed. Det handler om, at jeg skal stå på egne ben for alvor. Det er frygten for at miste kontrol eller fortryde noget, for tænk nu, hvis alting var bedre før. Valget føles helt uendeligt stort! Sammenlignelig med, da jeg som barn synes, at alle ting var større, end jeg synes, de er nu, hvor jeg genser dem.
Jeg er faktisk også næsten overbevist om, at når jeg om nogle år ser tilbage, vil jeg kærligt små le over mig selv og være fuldstændig uforstående over for min tankegang nu, hvor jeg projicerer afslutningen på min trods alt trygge gymnasietilværelse op til et langt større og mere omfattende, eksistentielt spørgsmål om, hvem jeg er nu, og hvad jeg har lyst til at være i fremtiden.

Meget mod min vilje er jeg sikker på, at jeg kommer til at stå i mængden af voksne rundt om bassinet, hemmelighedsfuldt vinkende op til mine små kusiner og fætre på kanten. Endnu mere overbevist er jeg desværre om, at jeg vil være lige så selvtilfreds og uhjælpsom. Jeg vil stå der på forreste række med korslagte arme og et smørret grin og godte mig over, at jeg har fundet vej gennem nischen, har været nede på fortvivlelsens fugtige bund og er kommet vel op til overfladen igen.

Når jeg først er kommet dertil, vil jeg være en del af et nyt fællesskab, og jeg vil afgjort være nogle erfaringer rigere. Måske er det i virkeligheden det, det handler om. At man samler erfaringer, de fleste sikkert af tvivlsom og vaklende karakter, men dog stadig inden for rammen ”erfaringer”, og at summen af disse vil give en en baggrund, noget som er en selv. Det, man kalder ens identitet?
Årsagen til, at jeg forhåbentlig eller måske på et tidspunkt springer bliver med største sandsynlighed ikke, at de voksne står dernede og pludselig i et split sekund rækker armene indbydende frem. Det tør jeg ikke satse på. Det er jo et selvstændigt træk, det er kyllingen, der klarer at hakke sig ud af ægget – alene! Grunden til springet bliver nok snarere, at køen eller rettere sagt mængden af lige så ufrivilligt overraskede, fortvivlede og chokerede mennesker bag mig bliver så presserende, at jeg tilsidst snubler ud over kanten, tumler forkvaklet gennem luften og lander på den mest utjekkede og uatletiske facon.

Og selvom jeg uden tvivl hverken vil hoppe særlig flot eller på nogen måde gennemtænkt, så tillader jeg da alligevel mig selv at være en lille bitte smule lettet over, at jeg hvis ikke frivilligt hopper, så i hvert fald skubbes til at springe.
Måske er det ikke meningen, at man skal være i kontrol. Jeg spekulerer nemlig stadig over, hvorfor høj som lav livet igennem beskæftiger sig med identitetsspørgsmålet. – Hvorfor diverse medier vedbliver at prøve at komme med udsendelser, der kan udstoppe det gabende tomme hul, på hvis etikette, der står ”Identitet”.
Hmm. Kan det være, det hænger sammen med, at erfaringer og fortid – summen af ens oplevelser – udgør ens identitet? For hvis det gælder, så er det jo logisk nok, at det stadigvæk er relevant for alverdens mennesker, at stille sig selv spørgsmålet, selvom de er ældrere og er sprunget forlængst. De kender når alt kommer til alt heller ikke deres fremtid. Ældrere mennesker end mig er måske en kende sikrere i, hvem de er, fordi summen af deres erfaringer er større, men usikkerheden i forhold til, hvem de vil være i morgen, om en uge eller en gang i fremtiden, hjemsøger dem sikkert på lige fod med mig. Et spøgelse, der med sin klamme ugennemsigtige natur, utrætteligt svæver ind og ud af kroppen og efterlader mig koldsvedende med unaturlig og foruroligende høj puls. Et spøgelse, hvis vigtigste opgave er at minde om, at identiteten udvikles livet igennem?

Hvis verden virkelig hænger sådan sammen, så vil jeg bestræbe mig på ikke at frygte for meget. Et meget utopisk ønske. Jeg vil ikke desto mindre forsøge, og så kan fortidens og nutidens kloge hoveder gøre sig alle de finurlige tanker, de lyster, for jeg vil vente på at trænslen bag mig skubber så voldsomt, at jeg må give efter. Her, helt fortroeligt, kun mellem dig og mig, tør jeg godt indrømme, at jeg nok alligevel ikke er modig nok til at hoppe ud i selvstændigheden og identitetsudviklingen helt alene og af egen fri vilje. ”Gudsketakoglov” er jeg blot en lille brik i et kæmpe puslespil. Jeg er lige præcis blot, hvem som helst, ikke stor og betydelig. Jeg er blot en spekulant.